|
|
|
Az indiánok legősibb eledele: a bab
Amerikából származik, népies neve paszuly. A hüvelyesek közé tartozó élelmiszernövény, magvai ásványi anyagokat és nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak.
Megkülönböztetünk bokor- és karósbabfajtákat. Felhasználása szerint száraz és zöld hüvelyéért termesztett babot különböztetünk meg. Helyre vetjük. Zöldfogyasztásra ak... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg fejteni való bab (20 dkg tisztított), 20 dkg zöld hüvelyű bab, 15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis babérlevél, 4-5 szál friss vagy negyed kávéskanál szárított borsikafű, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt,, citromlé, 4-5 szál petrezselyem.
1. A babot kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük. A zöldbabot ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg fejteni való tarkabab (kifejtve kb. 25 dkg), negyed fej zeller a zöldjével, egy csomó zsenge leveszöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen), 1 kisebb vöröshagyma fele, 1-2 gerezd fokhagyma, só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és csípős paprikakrém, 3 ek. olaj, 1 csapott ek. finomliszt, 1 mokkáskanál különleges pirospaprika, 1-... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hideg csuka
Hozzávalók:
Főtt csuka 600 g
francia saláta 500 g
tojás 2 db
halaszpik 300 g
petrezselvemzöldje 4 csomó
lazac 20 g
tartármártás 5 dl.
10 adag.
Elkészítés:
A főzőlevében tárolt főtt csukafilét lesózzuk, bőrét lehúzzuk, éles késsel, fűrészelő mozdulatokkal fe... |
|
|
|
|
|
|
|
EGYÉB CSIRKEÉTELEK
CSIRKEROLÁD
Hozzávalók: 2 adagnyi maradék csirkepaprikás levével együtt, 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárga.
A csirkepaprikást leszűröm és kicsontozom, majd nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Összekeverem a saját mártásával, a tejföllel, a reszelt sajttal. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Főzelékek
Babfőzelék
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika, evőkanálnyi ecet, só.
A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben beáztatjuk, ezáltal ... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
{{{Törölt hozzászólás!}}}
Klári Bartal küldte a TVN.hu-n
.
*Nagy szalonnahatározó***
** **
*Együk vagy főzzünk vele? Nyersen, füstölve vagy főtten? Melyik mire jó?** *
*Nagy szalonnahatározónk segít eligazodni a zsírrétegek között, és az is
kiderül, ... |
|
|
|
|
|
|
|
A bab vetése, gondozása
Alapban kétfajta babról beszélünk. Bokorbabról és futóról. A bokorbabot általában zölden szedjük le, és azonnal el kell fogyasztani, vagy tartósítani. Mondom általában, mert kivételek vannak. A futóbabot leszedés után általában még szárítjuk, kifejtjük, és így tároljuk, készítjük el. Általában. Mert kivételek itt is vannak. Pl. a kínai méteres hüv... |
|
|
|
|
|
|
|
Boros kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa,
3 dl fehér bor,
1 evőkanál só,
1 mokkáskanál őrölt fehérbors,
5 dl húsleves (leveskockából is készülhet),
14 dkg vaj vagy étolaj.
A kacsát megsózzuk, és vajban vagy étolajban barnára pirítjuk. Meglocsoljuk a borral, ráöntjük a forró húslevest. A kacsát sütőben, időnként levével me... |
|
|
|
|
|